Sinds 2004 rapporteert de neutrale en onafhankelijke IKT-keuringsafdeling voor bouwproducten jaarlijks over de resultaten van haar onderzoeken naar CIPP-liners. Doelstelling van de onderzoeken is om de opdrachtgevers van renovatieprojecten een overzicht te verschaffen van de daadwerkelijk in de markt gerealiseerde uitvoeringskwaliteiten.
CIPP-liner proefstukken van bouwplaatsen worden onderzocht. Deze worden na uitharding van de liner genomen en naar het IKT laboratorium gestuurd. Daar bepaalt IKT de E-modulus, buigspanning, wanddikte en waterdichtheid van de proefstukken. De opdrachtgever ontvangt een gedetailleerd onderzoeksrapport.
Maar:
De antwoorden staan in het IKT-LinerReport, dat met regelmaat wordt gepubliceerd en telkens weer is aangepast met de nieuwste onderzoeken.
Zo zijn de afzonderlijke onderzoeksresultaten in het IKT-LinerReport samengevat tot een verzameld totaaloverzicht. Het is de bedoeling om daarmee transparantie en openheid te creëren, zodat opdrachtgevers weten welke renovatiebedrijven welke kwaliteit leveren.
Om het IKT-LinerReport in een andere taal te lezen, bezoek www.ikt.de
De testresultaten voor 2020 zijn de zwakste in de afgelopen zes jaar. Elke achtste liner voldoet niet aan ten minste één testcriterium. De eis is echter duidelijk en ondubbelzinnig: aan alle vier de testcriteria moet tegelijkertijd worden voldaan.
Maar liefst 93% van de proefstukken uit kousrenovaties voldoet volledig aan alle vereiste materiaaleigenschappen. Echter: Zeven procent behaalt minstens één testcriterium niet. Er blijft dus een klein risico bestaan.
Al meer dan 10 jaar worden de CIPP-liners steeds beter. De hedendaagse onderzoeksresultaten zijn echter soms zwak. Zijn dit voortekenen van een trendbreuk?
CIPP-Liner-kwaliteit 2017: Nog veel liners voldoen niet gelijktijdig aan alle vier testcriteria. Vaak goede resultaten voor de testcriteria op zichzelf. Wanneer alle vier doelwaarden bereikt worden, kan een CIPP-liner meteen goedgekeurd worden.
CIPP-Liner-kwaliteit 2016: Ondanks goede Resultaten per testcriteria voldoen slechts 60% van alle CIPP-linerproefstukken gelijktijdig aan alle vier testcriteria. Het is slechts vijf renovatiebedrijven gelukt om met 100% voldaan bovenaan de tabel te staan.
In het IKT-LinerReport 2015 zijn meer dan 2.000 CIPP-linerproefstukken uit zes verschillende landen onderzocht. De resultaten zijn bovendien van hoog niveau. Alleen het stabiliteitscriterium Statisch dragende wanddikte voldoet minder vaak aan de gestelde eis dan vorig jaar.
De kwaliteit van de CIPP-liners blijft op een hoog niveau. Lichte verbeteringen ten opzichte van vorig jaar. Relinen wordt in Europa steeds belangrijker en dit gaat gepaard met toenemende bewustwording van de kwaliteit van de CIPP-liners.
Sinds 2004 bericht het IKT laboratorium jaarlijks over de resultaten van de onderzoeken van CIPP-liners.
Linerkwaliteit opnieuw op een hoog niveau. Op drie van de vier proefcriteria word goed gescoord. Alleen de wanddikte blijft achter, risico voor duurzaamheid en statica mogelijk.
Op zijn 40e verjaardag toont de liner-methode zich van zijn beste kant. De testresultaten van 2011 overtreffen duidelijk het niveau van vorig jaar.
Proeven in 2010 bij elkaar op hoog niveau. Waterdichtheid opnieuw beter, statistische criteria steeds even goed. Alleen bij wanddiktes mindere resultaten dan in het jaar ervoor.
Verheugende ontwikkeling: Het IKT-LinerRapport van dit jaar vermeldt hogere kwaliteitsniveaus op bouwplaatsen. De testresultaten zijn gemiddeld beter geworden. Het kwaliteitsdebat toont resultaat.
Contact:
IKT Nederland
Kantoorgebouw "De Enk"
Tivolilaan 205
6824 BV Arnhem
T: +31 (0) 26-84545 60
E: info@ikt-nederland.nl
www.ikt-nederland.nl
www.facebook.com/IKT.Nederland
www.linkedin.com/company/ikt-nederland