IKT-LinerReport 2016: Slechts vijf bedrijven aan de top
Voor de dertiende keer presenteert IKT ‑ Instituut voor ondergrondse infrastructuur zijn jaarlijkse LinerReport. Hoofdzaak: De kwaliteit van de CIPP-liners stabiliseert op een hoog niveau. Bij de wanddikte en waterdichtheid verbeteren de gemiddeldes in vergelijk met vorig jaar licht. Bij de buigspanning en E-modulus daalden de gemiddelden juist weer licht.
IKT-LinerReport 2016
Het hele IKT-LinerReport lezen, met uitgebreide tabellen
gesorteerd op renovatiebedrijven en linertypen:
Download
IKT-opleiding: Rioolrenovatie met CIPP-liners
26 maart 2019 in Breukelen
27 juni 2019 in Arnhem
19 september 2019 in Zwolle
- Productkennis
- Testmethoden en onderzoek
- Uitvoering en veiligheid
De „100%-Club“
Maar het grote doel, om met alle CIPP-linerproefstukken aan alle testen te voldoen en zo de opdrachtgevers 100% kwaliteit te leveren, wordt slechts behaald door vijf van de 22 renovatiebedrijven:
- Arkil Inpipe met Berolina-Liner
- Hamers Leidingtechniek (NL) met Alphaliner
- Jeschke Umwelttechnik met Brandenburger Liner
- Kanaltechnik Agricola met iMPREG-Liner
- KTF Kanal-Technik-Fries met iMPREG-Liner
De renovatiebedrijven, die in een jaar met alle CIPP-linerproefstukken aan alle vier testcriteria voldoen, bouwen aan een heuse „100%-Club“.
Zij voldoen daarmee volledig aan de eisen van de normen en hun opdrachtgevers. Slechts enkele bedrijven lukt het om dit over meerdere jaren vol te houden.
Aan de bedrijven die in het LinerReport 2016 met „100% voldaan“ gepresenteerd staan, verleent IKT op wens een testwaarmerk, zodat de prestatie van hun dienstverlening zichtbaar gedocumenteerd is. Hiermee kunnen deze ondernemingen zich onderscheiden van de rest.
E-modulus zeer goed
De E-modulus is een eigenschap voor het draagvermogen van CIPP-liners. De gemiddelde waarde voor testen die voldoen, ligt eigenlijk onmerkbaar onder de waarde van vorig jaar. De meeste bedrijven bereiken hier goede resultaten.Buigspanning zwakker
Bij het onderzoeken van de buigspanning bij eerste breuk wordt het punt bepaald, waarbij een CIPP-liner vanwege te hoge spanning het begeeft. Hier ligt de gemiddelde waarde voor proefstukken die voldoen licht onder het gemiddelde van vorig jaar. Het gemiddelde blijft echter op een hoog niveau.
Wanddikte verbeterd
Van de vier testcriteria geeft de wanddikte traditioneel de zwakste testresultaten. Dit is ook het geval voor het jaar 2016, waar echter wel een kleine plus is te noteren ten opzichte van het voorgaande jaar. Het verschil tussen de beste en de slechtste testresultaten is hier voor dit testcriterium ook het grootst.CIPP-liners zijn waterdicht
De gemiddelde waarde van de testresultaten van het testcriterium waterdichtheid nadert in 2016 de 100%-mijlpaal. Veertien van de deelnemende bedrijven lukt het om alle CIPP-liners waterdicht af te leveren. De testresultaten laten zien: CIPP-liners zijn hedendaags waterdicht.
Conclusie: Ja, maar…
De hoge gemiddelde waardes die horen bij de enkele testcriteria liggen in de buurt van de 100%. Dit goede resultaat verbleekt echter, omdat slechts 60 procent van alle ingezonden CIPP-liner proefstukken gelijktijdig voldoen aan alle vier testcriteria. Omgekeerd betekent dit dat dus bij 40% van de proefstukken niet het geval is. CIPP-linerfabrikanten en renovatiebedrijven moeten zich concentreren op een nog betere en constant hoge kwaliteit. Het doel moet zijn, dat alle ingebouwde CIPP-liners aan alle testcriteria gelijktijdig voldoen, om op die manier 100% kwaliteit te verkrijgen. Maar ook de openbare netbeheerders moeten hun verantwoordelijkheid nemen: Zij moeten van de bedrijven nadrukkelijk kwaliteit eisen en consequent CIPP-linerproefstukken van elke ingebouwde CIPP-liner laten testen.Het volledige IKT-LinerReport lezen, met uitgebreide tabellen
gesorteerd op renovatiebedrijven en linertypen:
Download IKT-LinerReport 2016
Naar alle IKT-LinerReports (NL)
IKT-keuringsafdeling voor CIPP-liners
Contactpersoon
ing. Sebastiaan Luimes
Vestigingsmanager IKT Nederland
T: 026 – 8 45 45 69
E-Mail: luimes@ikt-nederland.nl